W ciągu ostatnich tygodni ulice Limassolu zapełniły się
bożonarodzeniowymi ozdobami, a sklepy spożywcze i cukiernie – świątecznymi słodyczami.
Pomiędzy nimi zobaczyć można przysmaki oznaczone napisami „nistisimo”. Są to
postne potrawy (nistia – post; nistisimo – postne). O cypryjskich postnych
pokarmach (postnych, ale często wysokokalorycznych, ciężkostrawnych i... bardzo
smacznych) pisałam kiedyś tutaj, a dziś chcę Wam napomknąć o smakołyku zwanym tahinopitą, chętnie tu
spożywanym w czasie adwentu (i nie tylko). W skład tego słodkiego ciasta wchodzą m.in.:
mąka, cukier, drożdże (lub proszek do pieczenia), sól, cynamon i tahini, czyli pasta sezamowa. Oczywiście,
przepisy na tahinopitę (w tym składniki, z których jest przygotowywana) mogą się od siebie różnić. Tahinopita prezentuje się tak:
poniedziałek, 19 grudnia 2016
TAHINOPITA - POSTNY PRZYSMAK
Labels:
cypryjska kuchnia
