poniedziałek, 3 marca 2014

CZYSTY PONIEDZIAŁEK


Dziś na Cyprze mieliśmy dzień wolny od pracy. Celebrowaliśmy Czysty Poniedziałek, rozpoczynający czterdziestodniowy post (poprzedzający Wielkanoc). To święto Cypryjczycy spędzają w rodzinnym gronie. Najpierw spotykają się na posiłku. Spożywają m.in. owoce morza, przystawki: hummus i tahini, warzywa, oliwki, chleb zwany lagana i... chałwę, a na deser jedzą bardzo słodkie ciastka: kadaifi i baklawę. Jedzenie to - choć postne - jest ciężkostrawne. 






kraby








lagana
hummus
tahini


to - oczywiście - chałwa :))
kadaifi
baklawa

Następnie cypryjskie rodziny wychodzą z domów (w Limassolu udają się nad morze), by puszczać kolorowe latawce, które tym razem - na tle szarego od pustynnego pyłu nieba - prezentowały się wyjątkowo radośnie i okazale.